Den Sibiriska katten

 

 

Historia

På 1700-talet förde ryska immigranter med sig katter till Sibirien. Tack vare Sibiriens hårda klimat, samt/eller geom att katterna parade sig med lokalt förekommande katter, utvecklade dessa katter en halvlång, tjock och vattenavstötande päls med välutvecklad krage och "byxor" på benen till skydd mot kylan. De blev även utmärkta jägare och i det hårda klimatet utvecklades rasen till att bli frisk och ihärdig då endast de starkaste kattern klarade sig.

 

År 2000 importerades de första sibirierna till Sverige.

 

Hur är rasen att ha att göra med?

Enligt mina erfarenheter är den sibiriska katten en oerhört intelligent, sällskaplig och social ras med mycket energi. Katterna vill gärna vara med överallt, ofta i badrummet då det inte är ovanligt att de älskar vatten och gärna dricker direkt ur kranen. Det är dessutom en "pratig" ras och katterna svarar gärna på tilltal. De tycker även om att klättra, så bra klättermöjligheter i hemmet är viktigt.

 

Rasstandard

Storlek: Medium till stor

Huvud: Massivt och lite längre än brett. Pannan är bred och lätt rundad. Utvecklade kindben. Bred nos. Profilen har en svag inbuktning men inget stop. Hakan är svagt vikande.

Öron: Medium, öppna i basen med rundad öronspets. Svagt lutande framåt med bra bredd emellan.

Ögon: Stora, lätt ovala och snedställda i placeringen. Alla färger är tillåtna, oavsett pälsfärg. Klar ögonfärg är att föredra.

Kropp: Kraftig benstomme. Benen är medium höga och formar en rektangel med kroppen. Tassarna är stora och runda.

Svans: Medium längd, tjock, med rundad svanstipp. Täckt runt om med hår som inte hänger ned.

Päls: Semilång, mycket tät päls som inte får ligga tätt intill kroppen. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter

 

Mer om den sibiriska katten finner du på www.sibiriskkatt.nu. Där finns även ett forum där vetgiriga kan ställa frågor och diskutera.


 

 

 

 

S*Sweet Honey's Bowie